Wie bestelt er nog een LT strategisch plan?

In mijn Communicatie en Marketing opleidingen werd ik klaargestoomd om 10 jarige LT strategische plannen aan te maken.
Alleen is er in mijn loopbaan nooit een directie gepasseerd die daar behoefte aan had. Een plan met een scope van… 3 jaar is vaak al een hele klus.

Ook fijn, want ik hou van het brainstormen, zoek- en denkwerk vooraf en van een logische rechte leidraad ‘van missie naar middel’.
Een aantal redenen voor het ontbreken van langere termijn plannen kunnen zijn:

1. Beperkte noodzaak
De scope is niet goed afgebakend. Het maakt nogal een verschil of je een strategisch (marketing-)plan maakt voor de hele organisatie, een tactisch plan voor een business unit of een operationeel marketingplan voor een specifiek product. In veel plannen zie je alles door elkaar staan, waardoor niemand precies weet wat je er mee kunt. Zoom eerst ‘ns uit naar nut en noodzaak en onderliggende motivatie. Voorkom dat zelfs die zeldzame heidag volgepropt wordt met spreekbeurten, oefeningen en sessies. Gun jezelf reflectie zonder ‘moeten’. Dat vergroot je wereld. 

2. Te nauwe blik
De verleiding is groot om een ouder plan na de aanpassingen weer als nieuw te presenteren. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor succes in de toekomst. Echt met een ‘open mind’ kunnen kijken is ontzettend moeilijk. Wie kijkt nu echt goed naar wat er in de buitenwereld gebeurt? Wie heeft die helicopterview en denkt buiten bestaande kaders. Motto daarbij: als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.
Aan de andere kant: degene die wel naar buiten kijkt kan concluderen dat de wereld te snel veranderd voor LT plannen en dat wendbaarheid, prio 1 wordt. 

3. Niet kiezen
De voorwaarde voor plannen met impact is: het kiezen. Niet leuk; wel nodig. Business- of marketingplannen zonder focus en glasheldere keuzes mislukken. Meerdere groeistrategieën opschrijven als compromis gaat echt niet werken. Dat is window dressing. Het is beter een paar zaken goed uit te voeren, dan veel zaken half. Het motto hier: durf kiezen om (door klanten) gekozen te worden. Het kan zijn dat je bewust kiest voor geen LT strategie (zolang het maar geen excuus is om er vanaf te zijn). 

4. Niet ‘van harte’
Het komt nog voor dat er geen trekker is gevraagd voor het opstellen en leiding geven aan het plan. Dan sterft het al snel die bekende geruisloze dood. Er is alweer zoveel veranderd inmiddels! En wordt iemand ‘vrijwillig’ benoemd, zorg er dan voor dat de betreffende persoon voldoende gemotiveerd en capabel is.  Interne ‘crowd-planning-funding’ opzetten is dan een verfrissend idee?   

5. Rituele dans?
Het maken van een plan is vaak een rituele dans. De ‘gewenste’ resultaten worden ingevuld. Daarna gaan allen over tot de drukke orde van de dag, tot het weer september wordt. Nee, een nieuwe koers heeft pas zin als er in GELOOFD wordt. Als het gedoopt is in zingeving. Wat heeft het voor zin? Voor wie? Waarom zouden we dat willen?. Die ‘plan-do-check-act cyclus’ daarna is dan een logische disciplinering. 

Visie zonder actie is dagdromen; actie zonder visie is een nachtmerrie.

Zorg voor jullie ‘stip op de horizon’. Waarom doen we wat we doen, wat maakt ons beregoed en waar gaan we heen met dit bedrijf? Als je dat weet en onder woorden brengt heb je bijna geen LT strategie meer nodig! En je brengt ladingen nieuwe energie naar binnen. Hulp nodig? Ik geef je ideeën voor jullie missie statement, zoek mee en vat het in 1 zin samen voor je. Ik geef je de metaforen en beelden erbij. Je kunt het helder presenteren. Laat het dus allereerst gaan om die stip op de horizon. Dan breng je betekenis in je aanbod en vergroot je de aantrekkelijkheid van wat jullie toevoegen (aan het succes van jullie klanten).  

Hoe klinkt jullie ene zin? Een sparring partner nodig daarbij? Mail mij!
Je krijgt altijd nieuwe inspiratie.

Peter Leuhof
Let’s peetzenise your passion

peterleuhof.nl (voor consulting)
peetzen.com (buro voor tools)

E: peter@peetzen.com
M:
06 518 25 003