V: ‘En, ben je lekker druk’? A: ‘Eh, nee…’

Als er iets is dat je moet hebben voor een succesvol imago, dan is het wel dat je druk dient te zijn. Een volle agenda, veel boeiende afspraken en een flinke lijst aan ‘things-to-do’. Dat telt. Want het is de meest gestelde tweede vraag. De eerste is vaak nog steeds: ‘alles goed?’ en de tweede is dan: ‘lekker druk bezig’?

Ook ik antwoord vaak maar met ‘ja’. Op beide vragen. Dat hoort nu eenmaal zo. Voor de schone schijn. Dat wordt verwacht en dan is er niks vreemds met je. Ook al heb je eigenlijk geen moer te doen. Misschien al dagen niet.

Zelf na vele werkzame jaren is het voor mij toch nog lastig om ‘gewoon’ de werkelijkheid toe te geven. Want ik heb het soms helemaal niet druk. Dan zijn er geen opdrachten; is het een slechte maand qua omzet en heb ik het alleen maar druk om het weer drukker te krijgen. Terwijl de onzekerheid en onrust of er sowieso nog nieuw werk komt, elke dag groeit. En maar bellen, lunchen en netwerken… etc.

Fake en rijk? 
En tegelijk komen in zo’n periode dan altijd die succesverhalen op social media langs met berichten van trainers en goeroes die hun geweldige en simpele geheim waar ze steenrijk van werden willen delen met je (tegen betaling). Gevalletje selectieve perceptie. Het kost dan weleens extra moeite om van je eigen kracht en stijl uit te blijven gaan.

Als ik terugkijk is het eigenlijk altijd al zo geweest voor mij als ZP’er tussen opdrachten in. Periodes van stilte. Ik denk dat het bij mij past. Blijkbaar trek ik het aan of heb ik het nodig op deze manier? Om weer op te laden en creatief te zijn binnen de volgende aanvraag? Om er tijdens een opdracht helemaal voor een klant te willen zijn? Snel, scherp, beschikbaar, dienstbaar en helemaal betrokken?

Creatieveling
Ja, daar zit wel iets in. Mijn creativiteit voor het leveren van een nieuwe strategie, passende aanpak, huisstijl, tekst of design vraagt inderdaad altijd om een periode ‘in de woestijn’. Zoekend naar werk en wat bij de nieuwe situatie en opdrachtgever past. Daar zou ik met een volle ‘doe-doe-doe-agenda’ en ‘druk-druk-druk-houding’ helemaal niet aan toekomen?

Bovendien krijg ik in die periodes zonder werk iets wat kostbaar is: oog voor het kleine, het besef dat niet alles altijd maakbaar is en dankbaarheid voor wat er wél kwam. Bovendien mag ik mij gelukkig prijzen dat opdrachtgevers tot nu toe vaak terugkomen met een volgvraag. Dan is er minstens kwaliteit geleverd. Dat is dan maar even nu mijn succes-story!

Moraal van dit verhaal: als je toe bent aan volle aandacht voor jullie vraag of traject, mail mij dan gerust. Nu kan het.
Je krijgt in ieder geval geen ‘fake’ verhaal voorgeschoteld.


See you soon!

Peter Leuhof
peter@peetzen.com