Deze marketeer is voortaan: Crealist

Als er al iets is dat iedere manager, consultant of reclamebureau moet doen dan is dat het communiceren van… positief nieuws. Voor een positieve beeldvorming naar klanten en een positieve reputatie richting (financiële) markten. Daar denken we niet eens meer over na. Dat hebben we zo geleerd en dat passen we elke dag toe.

En als we dan al iets negatiefs moeten melden over bijvoorbeeld een productiefout, recall-actie of een rechtelijke uitspraak dan maken we dat bericht of die advertentie zo onopvallend mogelijk op.

Geprogrammeerd
Zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd als business mensen. Ook ik. Nooit anders gedacht dan dat. Want dat wil en moet men horen. Niemand zit te wachten op negatieve berichten. Dat schaadt de omzet of het imago.

O ja? Is dat echt zo? Is dat uitgangspunt nog steeds hetzelfde nadat we de eerste PR,
reclame, media en advertising technieken leerden toepassen zo’n 70 jaar geleden?

Wacht eens even…
Ik vind het eigenlijk best merkwaardig. Niemand van ons heeft alleen maar een positief leven en leuke ervaringen. Geen enkele manager maakt alleen maar positieve ontwikkelingen mee.

Wordt het niet eens tijd dat we dit ook naar buiten toe delen? Een dosis REALISME. Dat we minstens een balans vinden tussen negatieve en positieve communicatie? Dat we onze inhoud en toon afwisselen in de messaging naar buiten en binnen?

Soms goed en soms slecht
Wat zou het verfrissend zijn als we eens lazen dat een Multinational zich echt zorgen maakt. Dat een succesvol bedrijf meldt het ook even niet meer te weten. Dat een CEO om hulp vraagt tijdens de jaarspeech en met levensvragen zit. Dat er eens iets tegenvalt.

Ik pleit ervoor dit soort berichten niet alleen af te geven als het te laat is, bij een faillissement, uit angst voor aandeelhouders of pas als een journalist te diep gaat graven. Dat soort kwetsbare momenten wil ik gewoon meemaken in de hele levenscyclus van merken.

Stop met pushen
Waarom? Voor nieuwe geloofwaardigheid! Betrokkenheid! Waarom zijn reviews en ervaringen zo belangrijk geworden? Waarom heeft de klassieke advertising steeds minder succes? En zijn ad-blockers zo populair? Zappen we weg van reclameblokken?

Nieuw Crealisme
Ik ben toe aan een flink portie realiteitszin en een gebalanceerde indruk. Sommigen noemen dat Branded content, Lead nurturing, Inbound marketing of Thought leadership. Ik noem het creatief realisme of: CREALISME. Laat het geen volgend trucje zijn vanuit verkoopgerichte psycho- of neuromarketing maar een overtuiging voor oprechter en relationeel consumentisme.

Je hebt echt geen 100% controle meer over uitkomsten; wel over het delen van je doorleefde overtuiging. ‘Bewerk’ me dus niet langer; ‘betrek’ me daarbij.

Ik ben bekeerd
Ach, ik weet het ook wel. Het is een illusie zo te denken? De angst voor mogelijk verlies zit er te diep in. Winst maken door positief communiceren is nu eenmaal een economische wet. Toch ga en sta ik ervoor. Sorry, ik ben voortaan creatief realist. Bekeerd tot het Crealisme. Let wel: nog steeds met jullie succes voor ogen. Maar dan net even anders. In deze tijd.

Stap voor stap
Het kan subtiel en voorzichtig beginnen. Een tikje meer kwetsbaarheid graag. Een dosis empathie als cultuurelement. Hulpvaardigheid of mededogen als succesfactor? Yes please! Een vleugje meer nuchterheid in die ronkende tekst. Iets meer herkenbare fotografie wellicht. Vertel jullie verhaal pakkend. Laat jullie mensen zien/horen. Stop de afstandelijkheid.

Vraag door naar wat echt is en wat echt werkt. Formuleer een propositie die jullie karakter laat kennen (en niet ‘even snel’ is geleend van anderen). Schrijf een doordachte authentieke visie/missie, nu zonder bla-bla management jargon.

Dat roer hoeft niet gelijk 100% om. Mijn belofte: je valt op en wint er harten mee (en dus mensen en dus betrokkenheid en dus afzet en dus de kans op winst). Ik kan je helpen en laten groeien.

Persoonlijk verder praten?
Of mijn Quickscan bestellen voor een geloofwaardiger balans in jullie claims?
Mail mij: peter@peetzen.com

Peter Leuhof
M: 06 518 25 003