Versterk de X-factor

Jullie X factor gaat over de mate waarin je uitstraling hebt. Uitstraling is bijvoorbeeld charisma, stijl of persoonlijkheid.
Charisma staat voor bewondering. Denk aan de man Mandela. Terwijl stijl en persoonlijkheid meer aan reputatie appelleren. Denk aan CocaCola, KLM, Google of Apple.

 

Charisma heeft ook iets ongrijpbaars, het heeft een geheim ingrediënt. Voor personen is het een intrigerend fenomeen. Maar moet je het zakelijk ook willen? Dus streven naar een charismatische organisatie? Ik twijfel. Gezonde tegengeluiden, checks & balances plus democratische besluitvorming komen vaak onder druk te staan.

Wat ik voor opdrachtgevers doe is werken aan meer stijl en een beter herkenbare corporate persoonlijkheid. Voor aantrekkend vermogen, meer vertrouwen, snellere acceptatie, meer sympathie en een sterkere reputatie (en lagere kosten voor o.a. verkoop of werving).

Zakelijk gezien begint dat met het formuleren van een overtuiging. Ergens koersvast voor gaan en dan van binnenuit (aan-)gedreven worden bij beslissingen. Dit levert een enorme voorsprong op. Je werkt dan al het ware niet voor klanten maar voor volgers. Dat maakt nogal een verschil bij het boeien, binden en behouden van jullie stakeholders.

Het versterken
Heeft jouw bedrijf al Personality? Kun je die omschrijven? Of is dat onbewust ergens aanwezig? Ook al ontbreekt nu nog de bewustwording dan is jullie unieke stijl-van-het-huis of aanwezige persoonlijkheid wel degelijk samen te vatten. Dat lukt samen. Maar waar te beginnen? Ik maak een lijst.

  • Je ziet het voordeel van een sterke eigen cultuur voor groei en winst (en je bent niet alleen een werkgever die kosten en opbrengsten beheert).
  • De visie, missie, waarden, do’s en dont’s, geluksfactoren, sfeer, toon, de story, stijlkenmerken, de Why, de UBP’s en KPI’s krijgen evenveel aandacht als systemen, targets, doelen, procedures, voorschriften en controleregels.
  • Er komt een glashelder beeld van de corporate toekomst, de individuele agenda’s, reden van bestaan en de eigen (historische) identiteit plus een logische alignement tussen missie en besluiten.
  • Alle managers kunnen ter plekke helder samenvatten wat de kern is van het bestaan, hoe men de sector gaat veranderen en waarom men de beste keus is. Het is geïnternaliseerd.
  • Ad hoc besluitvorming, random maatregelen, ‘shooting from the hip’ en ‘van-links-naar-rechts’ en ‘ze-doen-maar-wat’ management worden bestreden omdat er nu ijkpunten zijn.
  • Opbrengst en winst worden niet alleen gemeten in geld en financiële parameters maar ook in opbrengst voor de anderen (en voor de planeet).
  • Er is tastbare trots en enthousiasme in het bedrijf over het aanbod en over de ‘werking-van-samen’.
  • Branding raakt voortaan ook de binnenkant en het gedrag terwijl Communicatie niet alleen gaat over presentatie en profilering, maar ook over echt luisteren en verbeteren.
  • Financiële investeringen in gedrag, cultuur en sfeer zijn even belangrijk als in bijv. apparatuur of faciliteiten.
  • Contact en interesse zijn oprecht, attent en niet alleen een sociale verplichting. Succes wordt gevierd en fouten aangegrepen als kans om te verbeteren.


Dat daagt uit om te zoeken, denken, analyseren en keuzes te maken. En niet te snel tevreden zijn met algemeenheden. Het is schatgraven in je eigen motivatie, gevoel en overtuiging (= ook winst!).

En het begint met betrokkenheid… vanuit de directie. Eén koers voor allen en allen voor één koers. It works wonders. Er is zo voor iedere ZP’er of onderneming -klein of groot- een stap voorwaarts te maken. Dat weet ik uit ervaring.

Peter Leuhof
Persoonlijk beschikbaar voor jullie Boost

Wat houdt je tegen? Eerst kennismaken? Of 1:1 beginnen? Graag!
peter@peetzen.com