Corporate Identity. Helpt ‘t nu echt?

Maakt het je leven gelukkiger als je weet wie je bent? Helpt het als je kunt aangeven hoe je in elkaar zit? Voor veel mensen wel. Zo is het ook met organisaties. Iedere onderneming heeft een eigen, unieke identiteit. Of je deze nu al bewust kent of nog niet.

Het bewustzijn over Identiteit helpt enorm als basis onder alle uitingen naar binnen én als houvast naar buiten toe. Het geeft vertrouwen en herkenning als een bedrijf acteert vanuit haar eigenheid. Dat maakt het voorspelbaar voor klanten, duidelijk voor stake holders en daar houden we van als werknemers.

De nuchtere vraag die ik vaak krijg als ik een analyse maak is: ‘Helpt dit voor meer omzet en zichtbaarheid dan? Ik wilde graag gewoon een leuke website’. Het antwoord is volmondig ‘Ja’. Maar tegelijk zal geen afnemer zomaar blind beslissen tot koop alleen maar op basis van wie je bent, waar je vandaan komt, in gelooft of waar je voor staat. Het gaat ook over vakmanschap, service, prijs, processen, beschikbaarheid en ervaringen. Uiteraard! Het gaat altijd om de rationele feiten en om het emotionele gevoel.

Geen enkele HRM’er neemt bijvoorbeeld alleen iemand in dienst op basis van de CV. Men wil de sollicitant spreken en ‘voelen’ als het ware. Horen en in het echt ‘beleven’. Om mee te maken wat voor persoonlijkheid we voor ons hebben. Die bewuste en onderbewuste indrukken tellen zwaar mee in de conclusies. Vaak heel zwaar. Zo is het ook met jullie Corporate Identity en Corporate Personality. En de indruk, mening die afnemers en relaties krijgen bij jullie, tellen echt mee in het oordeel over jullie. Of je nu een Multinational bent of ZZP’er.

Je Corporate Identity analyseren, formuleren en kennen is een must. Het is het fundament onder besluitvorming, toon, sfeer en alle Branding, Marketing of Communications. Het is een stuk onmisbare kennis en inzicht dat sterk bijdraagt aan richtingsgevoel, performance en groei. Persoonlijk én zakelijk. Individueel én als collectief.

Neem er de tijd voor en laat je helpen. Zeker als de Identity (of het imago) verandert is door omstandigheden. Want om objectief te kunnen kijken is een buitenstaander nodig. Om het feitelijk en tastbaar te maken en om het proces te begeleiden.

Een verstandige sollicitant bereidt zich voor op hét gesprek. En een succesvol bedrijf kan haarscherp aangeven wie ze is en waartoe ze bestaat en wat ze wanneer betekent voor wie. Om daaraan vervolgens effectief creatief uitdrukking te geven in beleid, strategie, woord en beeld.

Peter Leuhof
Sterk voor Identity based Branding, Marketing & Communications