BMW logo wordt plat

Het is een trend: platte logo’s zonder finesse. Geen subtiliteit meer; geen ronding of schaduw of chroomrand. Alles platgeslagen.

VW ging ze al voor en KIA doet het ook binnenkort. Ik heb zo het idee dat het oude logo een beter hechting, trots, emotie en loyaliteit geeft met echte rijders en mensen (die ook nog off-line leven).

Maar de tijd al ook hier wel haar werk doen en over 5 jaar is het weer helemaal normaal. Jammer dat iets MOOI willen maken (verfijnd, 3 dimensionaal, gedetailleerd, verdiept, gevarieerd) steeds minder gewaardeerd wordt.

Online is het nieuwe beeldmerk al toegepast, maar nog niet op auto’s of motoren, behalve op de Concept i4. Ook op de zuilen bij dealers zal tot nader order het oude logo nog schitteren. De transitie neemt tot eind mei 2021 in beslag.

“BMW wordt een relatiemerk. De oude zwarte ring werd vervangen, waardoor het nieuwe logo meer openheid en helderheid uitstraalt. We willen deze nieuwe transparante versie gebruiken om onze klanten meer dan ooit uit te nodigen om deel uit te gaan maken van BMW,” zegt BMW baas Jens Thiemer. “Bovendien is ons nieuwe merkontwerp afgestemd op de uitdagingen en kansen van digitalisering voor merken… Het nieuwe logo en merkontwerp symboliseren de betekenis en relevantie van het merk voor mobiliteit en rijplezier in de toekomst.” Tja.


Persoonlijke noot: zelf haal ik alle logo’s altijd weg van mijn auto’s of ik spuit ze zwart. Toen ik een beetje doorkreeg hoe ons gedrag werkt in de lessen psychologie en sociologie en de razendslimme marketing rond auto’s, gunde ik de fabrikanten geen verlengstuk van mijn identiteit meer. Zeker niet nadat ik eerst enige tienduizenden mag betalen voor dit vervoermiddel. Ik zou jandozie geld toe moeten krijgen om dan OOK nog gratis aan hun promotie mee te werken via die grote logo’s voor, achter en opzij. Zijn ze nou helemaal… :))